ΚΕΠΕ Αριστοτέλειο : «Το διάστημα είναι … cool!!!»

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη  στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών – Αριστοτέλειο (ΚΕΠΕ Αριστοτέλειο) στον Βόλο, για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το διάστημα είναι…Cool».

Το Κέντρο Εκπαίδευσης έχει σχεδιάσει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα STEAM και εκπαιδευτικής ρομποτικής προσαρμοσμένα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης διαθέτοντας πλήρως οργανωμένα εργαστήρια, τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και από άποψης έμψυχου δυναμικού, έχει διαφοροποιήσει και προσαρμόσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEAM για κάθε ηλικιακή ομάδα αντίστοιχα με το γνωστικό της επίπεδο.

Συγκεκριμένα,ο ουράνιος θόλος γοήτευε ανέκαθεν τον άνθρωπο και συνεχώς τον παρατηρούσε από την ασφάλεια της Γης. Καθένας μας έχει παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό μια καλοκαιρινή αίθρια νύχτα και έχει κατακλυστεί από αναρίθμητες απορίες: Ο ουρανός τελικά τι χρώμα έχει; Διάστημα και σύμπαν είναι το ίδιο; Τα αστέρια τι σχέση έχουν με τον Ήλιο; Πόσο πραγματικά μεγάλος είναι ο Ήλιος και πόσο μακριά είναι από τη Γη; Τα αστέρια που φαίνονται βρίσκονται στην θέση που τα βλέπω; Τι είναι αυτή η φωτεινή γραμμή που ξεχωρίζει στον ουρανό;Τα πρώτα βήματα στην εξερεύνηση του διαστήματος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτήν καθώς αποτελεί την αιχμή επιστημονικών και τεχνολογικών προσπαθειών. Οι δραστηριότητες του διαδραστικού εργαστηρίου παρουσίασης, του εργαστηρίου ρομποτικής και της αντίστοιχης προβολής στο θόλο του πλανητάριου έφεραν σε βιωματική επαφή τους μαθητές μας με αυτές τις βασικές γνώσεις ώστε να οικοδομήσουν τις πρώτες τους εμπειρίες για αυτό το μαγευτικό πεδίο.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Νικόλαο Μακρή και τους συνεργάτες του για τη φιλοξενία και την άριστη διεξαγωγή του προγράμματος. Ήταν μια πραγματικά φανταστική εμπειρία τόσο για τους μαθητές μας όσο και για εμάς τους ίδιους.

Κλιάρη Σοφία – Κωστούλα Αργυρώ – Δημητρακοπούλου Ζωή