28 Μαϊου, εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Όταν ο Κύριος βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη το Αγιο Πνεύμα εμφανίσθηκε εν είδει περιστεράς. Εμφανίσθηκε όχι για να προσθέσει κάτι στον Χριστό, αλλά συμβολικά, έτσι ώστε να δείξει αυτό που υπάρχει μέσα στον Χριστό: την ακακία, τηνκαθαρότητα και την ταπεινότητα.Αυτό συμβολίζει το περιστέρι. Όταν οι απόστολοι συγκεντρώθηκαν την πεντηκοστή ημέρα από την ημέρα της Ανάστασης, το Αγιο Πνεύμα εμφανίσθηκε με τη μορφή πύρινων γλωσσών. Εμφανίσθηκε ως πύρινη γλώσσα για να τους αφαιρέσει κάτι και να τους προσθέσει κάτι. Δηλαδή, να αφαιρέσει από αυτούς κάθε αμαρτία, κάθε αδυναμία, φόβο και ακαθαρσία της ψυχής και να τους δωρίσει τη δύναμη, το φως και τη ζεστασιά. Οι πύρινες γλώσσες επισημαίνουν συμβολικά αυτά τα τρία: τη δύναμη, το φως και τη ζεστασιά.Γνωρίζεις ότι το πυρ είναι δυνατό, γνωρίζεις πως φωτίζει και ζεσταίνει. Αλλά όταν μιλάς για το Αγιο Πνεύμα πρόσεξε να μην σκέπτεσαι υλικά αλλά πνευματικά. Γίνεται λόγος λοιπόν, για την πνευματική δύναμη, για το πνευματικό φως και για την πνευματική ζεστασιά.Μ΄αυτά τα τρία πνευματικά όπλα εξόπλισε το Αγιο Πνεύμα τους στρατιώτες του Χριστού για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο. Ο Διδάσκαλος τους είχε απαγορεύσει ακόμα και ράβδο να φέρουν από τα επίγεια όπλα.Γιατί το πυρ εμφανίζεται με τη μορφή γλωσσών πάνω από τα κεφάλια τους; Επειδή οι απόστολοι έπρεπε μέσω της γλώσσας να κηρύξουν στους λαούς το χαρμόσυνο νέο, την ευαγγελική αλήθεια και ζωή, την επιστήμη της μετάνοιας και της συγχώρεσης.
Με τον λόγο έπρεπε να μάθουν, με τον λόγο να θεραπεύουν, με τον λόγο να παρηγορούν, με τον λόγο να αγιάζουν και να καθοδηγούν, με τον λόγο να φροντίζουν την Εκκλησία.Επίσης, με τον λόγο να αμύνονται, αφού τους είπε ο Οδηγός να μην φοβούνται τους διώκτες και να μην υπερασπίζονται εαυτούς στα δικαστήρια κατά το δοκούν, επειδή είναι απλοί άνθρωποι.

Πηγή: https://www.vimaorthodoxias.gr/

Σχολικός εκφοβισμός.Όχι ένα ακόμη αφιέρωμα.

Σκηνή πρώτη: το προαύλιο  Δημοτικού Σχολείου  πριν από μερικούς μήνες. Ημέρα αφιερωμένη στον σχολικό εκφοβισμό, γνωστό ως bullying, με τρεις μαθητές να διαδραματίζουν μια σκηνή λεκτικής βίας ενός παιδιού σε ένα άλλο. Οι λιγοστοί γονείς που μένουν για να το παρακολουθήσουν στέκονται έξω από το σχολείο κοιτώντας προσηλωμένοι, σιωπηλοί.

Σκηνή δεύτερη: μια συνάντηση τεσσάρων μαμάδων φίλων πριν από μία εβδομάδα. «Θα σας δείξω κάτι», λέει η μία. Το κλιπάκι για το bullying από το Britain has Talent στο Υoutube που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου ξεκινάει να προβάλλεται στην οθόνη του υπολογιστή. «O Παναγιώτης θέλει να το βλέπει κάθε μέρα από τότε που ένας συμμαθητής του άρχισε να τον κοροϊδεύει και να τον χτυπάει». Οι γυναίκες κρύβουν τα δάκρυά τους καθώς βλέπουν τα δύο αγόρια να τραγουδούν σε ρυθμούς ραπ εκφράζοντας τα συναισθήματά τους για τον αγώνα ενάντια στο bullying.
Επισήμως ο σχολικός εκφοβισμός, η ενδοσχολική βία, η θυματοποίηση ή το bullying ορίζονται ως μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία μεταξύ μαθητών ή παιδιών της ίδιας ηλικίας με σκοπό την επιβολή και την καταδυνάστευση, την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου.
Τα νέα, όπως θα έχουν διαπιστώσει πολλοί γονείς και παιδιά, δεν είναι καλά για την Ελλάδα, αφού τα ευρήματα νέων ερευνών φανερώνουν πως τα περιστατικά bullying, ένα φαινόμενο με το οποίο η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ασχολείται από το 1970, έχουν διπλασιαστεί από το 2010 στη χώρα μας. Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε το Χαμόγελο του Παιδιού, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση ανάμεσα σε σαράντα ένα κράτη, με ένα στα τρία Ελληνόπουλα να έχει πέσει θύμα bullying. Δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου σε σχολεία της Αττικής, φανερώνει πως το 16% των μαθητών Δημοτικού έχει πέσει θύμα εκφοβισμού κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι δομές ψυχικής υγείας έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης.Παράλληλα, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των παιδιών, με το υπουργείο Παιδείας να κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια τελευταία, ορίζοντας έναν υπεύθυνο σε κάθε σχολείο για το θέμα το εκφοβισμού.
Πώς να αισθάνεται άραγε ένα παιδί όταν δεν μπορεί να είναι ασφαλές και ήρεμο μέσα στον χώρο του σχολείου; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε;
Η λέξη bullying είναι της μόδας, έχει πάρει διαστάσεις στην εποχή μας.
Σας λέω να μη θυματοποιείε τον εαυτό σας και πως μέσα από την ομαδοποίηση, την αλληλεγγύη, τη φιλία, μπορείτε να γίνετε πιο δυνατοί. Δεν θεωρώ ότι οι αδύναμοι είναι τα θύματα του bullying αλλά οι ιδιαίτεροι, όσοι δεν ακολουθούν τα στερεότυπα όπως και το ότι αυτοί που επιτίθενται έχουν τα δικά τους θέματα που πρέπει να ερευνηθούν. Πιστεύω, και το τονίζω , ότι τα ίδια τα παιδιά μπορείτε να δώσετε τη λύση.

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄  συμμετέχουν φέτος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα <Νόμος-νομίζω-νόμισμα> το οποίο γίνεται με τη στήριξη της ALPHA BANK. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ιστορία των νομισμάτων, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια με κύριο θέμα το νόμισμα και τις καταβολές του.

Για το πρόγραμμα έχουμε παραλάβει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο υποστηρίζει τη συγκεκριμένη δράση. Κάθε δραστηριότητα που προσφέρει γνώση και εμπειρίες στους μαθητές είναι ευπρόσδεκτη από το σχολείο μας.

 

Μέτρα προστασίας απο το σεισμό.

Κάθε χρονιά οι μαθητές ενημερώνονται για τα μέτρα προστασίας απο το σεισμό στο σχολικό περιβάλλον. Γίνονται ασκήσεις σεισμού, προβολές βίντεο και ομιλίες σχετικές με το αντικείμενο. Στα βιντεάκια με χιουμοριστικό αλλά πολύ εύστοχο τρόπο δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές προστασίας απο το επικίνδυνο γεωλογικό φαινόμενο. Η γνώση και η πρόληψη είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης κάθε δύσκολης κατάστασης.

Παιχνίδι: Δικαίωμα για όλους

Το παιχνίδι είναι κάτι περισσότερο από αντικείμενο ή τρόπος διασκέδασης. Για τα μικρά παιδιά είναι η αποφόρτιση των συναισθημάτων τους, η παροχή βοήθειας να αναπτυχθούν γνωστικά, κινητικά και αισθητηριακά. Είναι η δίοδος που έχει το  παιδί να μεταφερθεί από την καθημερινότητά του σε άλλους κόσμους έρευνας, μάθησης, φαντασίας και ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Μέσα από το παιχνίδι είναι πιθανό να αποκτήσει ενδιαφέροντα που μπορεί να το οδηγήσουν ακόμα και σε σημαντικές αποφάσεις όταν μεγαλώσει, όπως στην επαγγελματική του κατεύθυνση. Ακόμα περισσότερο, για ένα ειδικό παιδί, η επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού θα πρέπει να γίνεται από τους γονείς του κυρίως με γνώμονα τα ενδιαφέροντά του, τις ικανότητες και την ηλικία του, χωρίς να υπερτονίζει, φυσικά, τις ιδιαιτερότητές του. Γιατί το ειδικό παιδί έχει τις ίδιες ακριβώς ανάγκες με ένα τυπικό παιδί. Εχει περιέργεια για τον κόσμο γύρω του και έχει ανάγκη τα παιχνίδια που θα επιλέξουμε να του εμπνέουν το ενδιαφέρον, τη δημιουργικότητα και την έρευνα. Το κυριότερο, όμως, είναι παίζοντας να βιώσει τη χαρά, την επιτυχία αλλά και να μάθει να διαχειρίζεται την αποτυχία. Επιλέξτε καλής ποιότητας, απλού σχεδιασμού και ασφαλούς κατασκευής παιχνίδια, ανθεκτικά για έντονη μεταχείριση, που να πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας -να υπάρχει δηλαδή στη συσκευασία το σήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης CE-, αφού διασφαλίσετε ότι όλες οι οδηγίες είναι σαφείς σε εσάς και, εάν είναι δυνατόν, και στο παιδί. Πλαστικές συσκευασίες θα πρέπει να απομακρύνονται γιατί μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την ασφάλειά του. Τέλος, αναζητήστε τις επισημάνσεις που υπάρχουν στα παιχνίδια, όπως «Ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 3 ετών», «Ανθεκτικό στη φωτιά» ή «Υλικά που πλένονται» για πάνινες κούκλες, ζωάκια.

Για παιδιά με κινητικές διαταραχές: Είναι σημαντικό να παίζουν συχνά αλλά και με καθοδήγηση, γιατί αυτές οι επιβαρύνσεις επιδρούν σημαντικά στις ικανότητες του μικρού παιδιού να πιάσει, καθίσει, σταθεί ή και κινηθεί. Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι απλό στη χρήση, οδηγεί σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και ενθαρρύνει το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Πρέπει τα παιχνίδια να το βοηθήσουν να βελτιώσει τις δεξιότητες του σώματος και των χεριών του αλλά και τον συντονισμό των κινήσεών του.

Για παιδιά με προβλήματα όρασης: Είναι σημαντικό να αγοράζετε παιχνίδια απλά στη χρήση, που παράγουν γνωστούς ήχους και έχουν μεγάλα, ανάγλυφα κομμάτια ή είναι πιο αισθητά στην αφή. Ακόμα, παιχνίδια με χαρακτηριστικές οσμές που περιέχουν ηχητικές φράσεις, δονήσεις και θορύβους, π.χ. τους ήχους των ζώων, τους θορύβους της πόλης κ.λπ. Επίσης, εκείνα που έχουν έντονα και λαμπερά χρώματα. Τέλος, μην ξεχνάτε τα παιχνίδια με κάρτες που έχουν μεγάλα ανάγλυφα νούμερα και γράμματα.

Για παιδιά με προβλήματα ακοής: Οσα έχουν ακουστικές απώλειες, είτε είναι βαρήκοα είτε κωφά, θα πρέπει να επικεντρώνουν την προσοχή τους, να επεξεργάζονται και να κατανοούν τους ήχους-θορύβους του περιβάλλοντος, για να απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους αλλά και να εκπαιδεύουν ταυτόχρονα και τις ικανότητες ακρόασής τους. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίζετε ότι η ένταση του ήχου που παράγει το παιχνίδι μπορεί να ενισχύεται. Τέλος, τα λαμπερά χρώματα και φώτα καθώς και όσα έχουν ιδιαίτερη υφή είναι θαυμάσια γι? αυτά τα παιδιά γιατί τα διεγείρουν πολυαισθητηριακά.

Για παιδιά με νοητική υστέρηση: Πρέπει να διαλέξετε παιχνίδια που προκαλούν την ενεργή συμμετοχή τους και τη σκέψη τους. Ιδανικός συνδυασμός είναι όσα τους μαθαίνουν να αναπτύσσουν τις πρωτοβουλίες και τη φαντασία τους. Ακόμη αυτά που απαιτούν ομαδοποίηση, ταξινόμηση, αναγνώριση, μέτρηση, αλλά παράλληλα τα διασκεδάζουν με δημιουργικό τρόπο, όπως τα απλά παζλ, το ντόμινο, το λόττο, οι απλές κατασκευές, οι δαχτυλομπογιές, παιχνίδια με μπάλες, πηλό κ.λπ. Σημαντικά είναι και όσα προάγουν τις αναπτυξιακές τους δραστηριότητες, όπως τα κινητικά παιχνίδια, που τους δίνουν την ευκαιρία να προάγουν τις χειριστικές τους δεξιότητες. Βόλεϊ, σκυταλοδρομίες, κυνηγητό, τούμπες, σκαρφαλώματα, ισορροπίες, παιχνίδια με το νερό, στην παραλία και στην άμμο – πάντα, βέβαια, με την κατάλληλη εποπτεία και επίβλεψη λαμβάνοντας υπ? όψιν τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του παιδιού. Τέλος, παιχνίδια που προάγουν την ένταξη σε ομάδες και καλλιεργούν τη φιλία και την αλληλεγγύη.

Για παιδιά με καθυστέρηση λόγου και ομιλίας: Η μεγαλόφωνη ανάγνωση βιβλίων αναλόγως της ηλικίας και των ενδιαφερόντων τους, τα τραγούδια με συνοδεία κίνησης, οι περιγραφές εικόνων, η αναδιήγηση μιας ιστορίας βοηθούν τις ικανότητες ανάπτυξης του αφηγηματικού τους λόγου συντακτικά και μορφολογικά, βελτιώνουν την ανάπτυξη καινούριου λεξιλογίου, την κατανόηση νέων εννοιών, τη μνήμη, την ακρόαση και την έκφρασή τους. Παιχνίδια όπως τα φυσήματα-ρουφήγματα με καλαμάκια, με κεράκια, φούσκωμα μπαλονιών, όσα γίνονται μπροστά σε καθρέφτη όπου το παιδί μαθαίνει με διασκεδαστικό τρόπο να αλλάζει τη θέση και τη στάση των χειλιών και της γλώσσας του έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κίνησης των  στοματοπροσωπικών του μυών, επομένως βοηθούν την άρθρωσή του, αλλά και μειώνουν -αν υπάρχει- το πρόβλημα της σιελόρροιας. Ακόμα, παιχνίδια ανταλλαγής ρόλων, συμβολικό-φανταστικά παιχνίδια που του επιτρέπουν να μιμηθεί τους ενήλικες σε διαφορετικούς ρόλους, επιτραπέζια που υποβοηθούν στην εκμάθηση των κανόνων, χωρίς να παραβλέπουμε παράλληλα ότι υποβοηθούν και τις κοινωνικές του δεξιότητες. Μην ξεχνάτε όταν παίζετε μαζί να επεξηγείτε τους κανόνες και τις οδηγίες.

Συμπερασματικά, το παιχνίδι αντανακλά την προσωπική έκφραση των παιδιών, τους παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη μάθηση με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο,  βελτιώνει την αυτοεκτίμησή τους, αλλά, κυρίως, τα βοηθά να αποφορτίζουν ψυχολογικά τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

Της Χαράς Καραμήτσου
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)
charakaramitsou@ath.forthnet.gr

Η Εορτή των Τριών Ιεραρχών.

κατάλογος

Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.

 

Το Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο προτείνει.

κατάλογοςΤο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο μέσα στις πολλές και χρήσιμες συνδέσεις του οι οποίες είναι στη διάθεση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων διαθέτει στο κύριο μενού τους εξωτερικούς συνδέσμους. Αφορά ομαδοποιημένες ιστοσελίδες εκπαιδευτικού περιεχομένου, με πολύ σημαντικές και χρηστικές πληροφορίες, βίντεο και άρθρα που θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία παρέχοντας γνώσεις και παραστάσεις. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε άμεσα την περιήγηση η οποία βρίσκεται στο  http://www.sch.gr/selidesekpaidefsis/2009-10-07-12-38-01

Ερωτήσεις που πρέπει να υποβάλλετε πριν αγοράσετε κινητό στο παιδί σας .

κατάλογος

 

1. Πρόσβαση στο διαδίκτυο
  • Έχει αυτή η συσκευή πρόσβαση στο διαδίκτυο; Ποιες είναι ακριβώς οι δυνατότητες που παρέχει;
  • Υπάρχει δυνατότητα να ενεργοποιηθούν φίλτρα έτσι ώστε να αποκλείεται η πρόσβαση σεπεριεχόμενο που θεωρείτε ακατάλληλο
  • Υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του browser έτσι ώστε το παιδί να μην μπορεί να μπειστον ιστό;
  • Αν το παιδί εισέρχεται στο διαδίκτυο από το wifi του σπιτιού ισχύουν οι ρυθμίσεις ασφαλείας πουείναι ήδη ενεργοποιημένες;
  • Πώς μπορεί από το κινητό να έχει πρόσβαση σε τηλεοπτικά προγράμματα και προγράμμα μουσικής; Υπάρχει τρόπος να οριστεί η πρόσβαση σε περιεχόμενο με βάση την επιτρεπόμενη ηλικία?

2. Επικοινωνία

  • Με ποιους τρόπους μπορεί η συγκεκριμένη συσκεύη να παρέχει επικοινωνία;
  • Υπάρχουν ρυθμίσεις που αν εφαρμοστούν να μην επιτρέπεται στο παιδί να κάνει βιντεοκλήσεις;
  • Υπάρχουν ρυθμίσεις που αν εφαρμοστούν να μην επιτρέπουν σε πολλούς χρήστες ναπαίζουν ένα παιχνίδι;
  • Με ποιο τρόπο γίνεται αναφορά για ανεπιθύμητα ή ενοχλητικά μηνύματα ή κλήσεις;
3.Εφαρμογές
  • Υπάρχει τρόπος να μην επιτρέπεται στο παιδί να κατεβάζει εφαρμογές που δεν είναικατάλληλες για την ηλικία του;
  • Με ποιο τρόπο γίνεται αναφορά για μια εφαρμογή;
  • Υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που μπορούν να με βοηθήσουν να προστατέψω το παιδί μου;

4. Προστασία προσωπικών δεδομένων

  • Πώς ενεργοποιείται ο κωδικό για κλείδωμα της οθόνης του τηλεφώνου όταν δεν είναι σεχρήση;
  • Αυτή η συσκευή περιέχει υπηρεσίες τοποθεσίας; Υπάρχουν ρυθμίσεις που αν εφαρμοστούννα μην εμφανίζεται η τοποθεσία που βρίσκεται το παιδί ;

5. Κόστος

  • Με ποιους τρόπους το παιδί μπορεί να «φουσκώσει» το λογαριασμό χρησιμοποιώντας το κινητό;
  • Υπάρχουν ρυθμίσεις ασφαλείας για αυτό το θέμα που μπορούν να ενεργοποιηθούν;
  • Πώς μπορεί το παιδί να ξοδέψει χρήματα σε εφαρμογές ή σε άλλο περιεχόμενο; Υπάρχουν γονικές ρυθμίσεις ή τρόποι να αποτραπούν τέτοιες δαπάνες?

Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου: Συμβουλές για γονείς.

  • Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.
  • Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού όπως το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.
  • Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.
  • Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας). Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο.
  • Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

images

Πότε το άρρωστο παιδί δεν πρέπει να πάει στο σχολείο.

 

Τα περισσότερα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά μέσα στο χρόνο, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη ανώριμο για να αντιμετωπίσει τους ιούς.

Τις περισσότερες φορές ωστόσο, οι γονείς δεν είναι σίγουροι πότε το παιδί μπορεί να πάει σχολείο και πότε πρέπει να μείνει στο σπίτι προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει και να αντιστέκεται στους περισσότερους κοινούς ιούς. Αυτός είναι και λόγος που μέχρι την ηλικία των 8 ετών τα παιδιά φέρνουν στο σπίτι όλους τους ιούς που κυκλοφορούν στο σχολείο.

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί να ταλαιπωρούνται από κρυολόγημα κατά μέσο όρο 6-8 φορές τον χρόνο .Σε γενικές γραμμές τα παιδιά θα πρέπει να μένουν στο σπίτι όταν δεν αισθάνονται αρκετά καλά για να συμμετάσχουν στις καθημερινές δραστηριότητες και δεν βρίσκονται σε εγρήγορση για να μάθουν ή να παίξουν.

Κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι, εάν:

– Κάνει εμετό και δεν μπορεί να ανεχθεί οποιαδήποτε τροφή ή υγρό.

– Έχει έντονο βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή.

– Υποφέρει από διάρροιες.

– Έχει πυρετό πάνω από 37,3 °C.

– Έχει ψείρες.

– Έχει δερματικά εξανθήματα.

– Έχει ανοιχτές πληγές στο στόμα.

– Υποφέρει από κοιλιακό άλγος που διαρκεί περισσότερο από 2 ώρες.

– Έχει μεταδοτική ασθένεια, όπως ανεμοβλογιά κλπ.

Για να προστατεύσετε τα παιδιά από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, εξασφαλίστε ότι πλένουν καλά τα χέρια τους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα ή για όσο διάστημα χρειάζεται το παιδί να τραγουδήσει το “Happy Birthday” δύο φορές, είναι αρκετό για να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των μικροβίων που προκαλούν το κρυολόγημα.

πηγή: onmed.gr